Upplev natur och kultur i Kosovo och Albanien

Albaresor

Upplev natur och kultur i Kosovo och Albanien

24 September - 4 Oktober 2019

Europas oupptäckta pärla - Kosovo

Tillsammans med kultur och bad i Albanien

Upptäck gemytliga Kosovo och solrika Albanien tillsammans med en svensktalande guide.

 

Specifikationer:


Längd: totalt 10 nätter

Länder: Kosovo (5 nätter)

               Albanien (5 nätter)


Pris: 14.850/person

              


På bilden till höger syns den vackra staden Prizren som är Kosovos näst största och som besökt under resan.


Berat - med på UNESCOS världsarvslista

Följ med på denna alldeles unika resa som erbjuder magnifik natur, gammal kultur, folkets vardag, vandring, vinprovning, matlagning, sol, bad och spa.


Vi upptäcker Kosovo, det nyaste landet i Europa, med sina hisnande sceniska vyer och med den mest gästvänliga befolkningen i Europa. Platserna vi kommer att besöka är Prizren, Rugova Konjonen, Bogë, Peja och Rahovec.

Här kommer Du även att få en inblick i folkets vardag när vi tillsammans grillar lamm och lagar den traditionella maten ”leqkaviq”.


På den andra delen av resan tar Du del av Albaniens stora sevärdheter så som den 2400 år gamla staden Berat, den medeltida staden Kruja, Durrës, där själva Via Egnatia startade och som kryllar av många fina kaféer och fiskerestauranger, samt den färgglada huvudstaden Tirana. Samtidigt kommer Du ha möjlighet att sola och bada i sex dagar vid både Adriatiska och Joniska havet.


Resan kommer att ledas av Ana Tabaku, som under 15 års tid drivit egen resebyrå och är mycket kunnig och erfaren gällande både Kosovos och Albaniens kultur och historia.


Programmet dag för dag


Dag 1.

På eftermiddagen anländer vi till Prishtinas flygplats och åker vidare till Prizren. Staden som under antika tiden är känd vid namnet Theranda , var bebodd redan från år 200 f K.R av den illyriska stammen Dardan, vars lämningar man hittar utanför staden. Prizren är beläget på bägge sidor av floden Bistrica, vid foten av bergsmassivet Sharri. Efter att ha anlänt till hotellet tar vi en liten guidad tur just kring stadskärnan för att bekanta oss med staden. Middag på hotellet.


Dag 2.

Efter frukost besöker vi Safi Sinans moské och området kring fontänen som med sina gamla medeltida hus och uteserveringar är den viktigaste

samlingsplatsen för staden. Vi fortsätter vidare och besöker stadens hamam för att avsluta vid Prizren Liga. Prizren blev under 1800-talet en samlingspunkt för albaner, vilket ledde till att Prizrenligan skapades 1878, en rörelse för att ena nationen och befria albanerna från det Osmanska riket. På eftermiddagen fortsätter vi till vindistriktet Rahovec som är känt för sina vinodlingar av Chardonnay, Cabernet Sauvignon och den lokala druvan, Vranac. Vi besöker vingården Gamla Källan och provar deras viner. Middag på hotellet.


Dag 3.

Idag åker vi till Kosovos naturpärla - Rugova Kanjonen, som är 25 km lång.

Vägen dit är smal och slingrig och går längst med bergkanten. Bergen och

klipporna reser sig raka och höga på båda sidorna av vägen och Bistricafloden rinner emellan. Vi stannar i byn Bogë och efter att ha gjort oss bekväma på hotellrummen tar vi en liten vandring runt byn för att lära känna området. På kvällen bjuder hotellet oss på ortens traditionella mat som vi kan avnjuta med det lokala ölet Peja.


Dag 4.

Efter frukost gör vi en lätt vandring mot nordvästra sidan som är i gränsen mot Montenegro. För dem som inte kan, kommer det att erbjudas bussfärd dit. Själva byn Bogë ligger ca 1400 m.ö.h. När vi har kommit högre upp i dalen ser vi topparna av bergskedjan Projektlije som är en del av de Albanska Alperna. De ligger på både södra och västra sidan av dalen, oftast snöklädda (även på sommaren) och utsikten härifrån är majestätiskt. Vi passar på att besöka byns skola och umgås en stund med lärare och barn. Eftermiddag är fri. Middag på hotellet.


Dag 5.

Idag besöker vi den vackra staden Peja som ligger i foten av Rugova Dalen.

Både Drini i Bardhe och Bistricafloden rinner genom den och ger staden svalka och grönska. Vi besöker den gamla stadsdelen, moskén

och basaren, sedan är vi fria att utforska staden på egen hand. På eftermiddagen har vi möjlighet att vara med och laga den lokala maträtten leqkaviq samt grilla lamm tillsammans med en familj. Det  blir en oförglömlig sista middag i Kosovo.


Dag 6.

Dags att åka vi till Albanien. Vi tar den nya motorvägen som länkar Kosovo med Albanien, som påverkat ländernas utveckling mycket positivt. Vi stannar på vägen i Kruja, och efter att ha gått genom den gamla basaren besöker vi Skenderbeu museet. Han är Albaniens krigshjälte och främsta frihetskämpe, som var befälhavare för det albanska försvaret mot Osmanska riket.

Efteråt åker vi till Durrës.  Där tar vi en välkomstdrink och passar på att ta ett eftermiddagsdopp i havet. Hotellet som ligger vid någon av de finaste sandstränderna i Albanien bjuder oss på middag med det bästa av det albanska köket.


Dag 7.

Efter frukost besöker vi Durrës stad som är landets stolthet när det gäller

Historia. Den grundades år 627 f.Kr på det område som beboddes av den

illyriska stammen taulanterna. Men staden beboddes ännu tidigare än så. I

arkeologiska museet får vi chansen att upptäcka gamla statyer som är över 3000 år gamla, samt se den romerska och hellenska påverkan i stadens utveckling . Efteråt besöker vid den 2000 år gamla amfiteatern och promenerar runt stadskärnan. Under många århundraden var Durrës den största hamnen i Adriatiska havet. Där började också den romerska härvägen Via Egnatia som slutade i Konstantinopel. Middag på hotellet.


Dag 8.

En bad- och vilodag. På morgonen tar vi yoga på stranden. Den här dagen äter vi lunch på hotellet istället och på kvällen åker vi till Durres. Här kan vi strosa längst med strandpromenaden tillsammans med lokalbefolkningen. Man äter middag på egen bekostnad, på exempelvis en av de många fina uteserveringarna.Dag 9

Tidigt på morgonen åker vi mot mellersta Albanien för att besöka den 2400 gamla staden Berat. Vi besöker stadens fästning som byggdes av den illyriska stammen labeaterna och ser lämningar av både romerska och osmanska riket.  Väl inne i fästingen ser vi de både bergen som staden är kantad av, Tomorri och Linjeberget och lär oss om fästningens legend. Sedan äter vi en traditionell lunch från Berat, som är känt i hela Albanien för sina goda pajer och kalvrätter. Efteråt har vi fri tid för att utforska den gamla stadsdelen Mangalem med sina små kullerstensgränder och de 300 år gamla husen.


Dag 10.

En heldag i Albaniens huvudstad. Tirana är en liten stad där man når

hela stadskärnan till fots. Vi promenerar genom centrum och fortsätter på Deshmoret e Kombit - avenyn som kantas av regeringsbyggnader. Här gör vi ett litet stopp vid Albaniens Nationella Konstmuseum. I nedre botten finnas alltid två nutida utställningar och på första våningen finns enorma målningar från socialism-tiden.

Därefter går vi vidare till ”Blocket” – området som under diktaturens tid var stadsdelen där bara kommunistpartiets elit fick bo. Här finns nu stadens finaste uteserveringar och området har blivit grädden av huvudstaden. På kvällen bjuder vårt hotell på buffé med traditionell albansk mat och som en fin avslutning till resan, dansar vi folkdans. Det blir en oförglömlig upplevelse.


Dag 11.

En fri förmiddag på egen hand. Tid för ett sista dopp eller för att köpa souvenirer. Kl 13.00 åker vi mot flygplatsen för hemfärden till Sverige.

Intresseanmälan:

Anmälningsavgiften är 3 500 kr/person och framgår i din bokningsbekräftelse. Anmälan är bindade som innebär att Du inte får den ovannämnda summan tillbaka om du avbokar resan.


Anmälningsavgiften ska betalas senast 7 dagar efter bokningstillfället. Resten av betalningen ska betalas senast 30 dagar före avresa.

Vid mindre än 30 dagar till avresa ska resan betalas
omgående. Färdhandlingarna sänds per post ca 20 dagar före avresan.


Minimum antal deltagare för resans genomförande är 15 personer och maximum 25.


Avbeställning och reseförsäkring
- Vid avbeställning 50 dagar fram till avresan är avbokningskostnaden 50% av resans pris
- Vid avbeställning 30 dagar fram till avresan är avbokningskostnaden hela resans pris.
Som skydd mot avbeställningskostnader rekommenderar vi Europeiska ERV´s
avbeställningsförsäkring.


Vi har ställt resegaranti mot Kammarkollegiet.


             Rahovecs vingårdar - Kosovo

Rugova Kanjonen - Kosovo.

Peja - Kosovo

Huvudtorget i Tirana med Skenderbeu-statyn

Arkeologiska muséet i Durrës, som innehåller över 2400 föremål.

I priset ingår:

  • Flyg från och till Stockholm.
  • Busstransfer till alla hotell samt utflykter.
  • Inkvartering i dubbelrum 10 nätter, halvpension med frukost

         och middag.

  • Välkomstdrink dag 1 och 6.
  • Vinprovning med tilltugg i Rahovec .
  • Lunch i Bogë och Berat,
  • Förekommande entréer.
  • Enkelrummstilläg, 2800:-/person
  • Svensk samt engelsktalande reseledareVi flyger direkt till Prishtina med Norwegian och från Tirana till Stockholm via Belgrad med AirSerbia. Ett incheckat bagage på 20 kg ingår i priset, samt en handbagage på 5 kg.

 


 
 
Ja, jag är intresserad av resan till Kosovo
 
 

Copyright @ All Rights Reserved