VANDRING, KULTUR OCH BAD I ALBANIEN

7 – 14 september 2011

 

.

 

Upptäck det nygamla landet  genom att  vandra i den storslagna albanska naturen, genom att besöka familjer och komma in i deras vardag, genom att ta del av både den antika historien och nutida utvecklingen, och allt detta i en kombination med sol och bad.

VALAMARABERGET

 Valamarabergen, där vi kommer att vandra, ligger i sydöstra Albanien och är en bergskedja som fortsätter med bergen Mali I Gurit och Mali I Lenies. Vid foten av Valamaraberget ligger byn Grabova, 1350 m.ö.h som tillhör till Gramshs kommun. Byn som har historiska anor från Bysantin-tiden, är grundad ca 400 år efter Kristus. I början var det ett litet samhälle men den växte till stad på 1400-talet då dåvarande  Albanien, som kallades för Arberia, invaderades av otomanriket. Dit flydde då många albaner och andra folk från området, för att slippa bli påtvingade den Islamiska tron. Toppen av sin civilisation hade staden mellan 1500-1700-talet då man utvann och bearbetade metall och gjorde vapen. Staden var en viktig punkt för marknaden mellan Trieste och Istanbul.

 Hela Grabova-området är nu utnämnd till en turistisk alpin zon av Albaniens regering. Förbi byn rinner floden Valamara som kommer från Valamara berget som är klädd med tallskog fram till 2000 meters höjd. I byn lever den intressanta folkgruppen ”arumun” som är en rumänsk stam. De vandrade dit på 1400-talet och har bevarat både sin kultur och sitt språk på ett fantastiskt sätt. 

 PROGRAMMET DAG FÖR DAG

 Dag 1: Vi landar ca 14.30 på Tiranas flygplats och tar buss mot Gramsh som ligger i mellersta Albanien, ca 10 mil från flygplatsen. Efter ca två timmars bussresa är vi framme. Vi inkvarterar oss på stadshotellet Tomorri. Efteråt gör vi den traditionella kvällspromenaden på stadens huvudgata som invånarna själva gör och avslutar kvällen med en gemensam middag som bekostas av var och en.

 Dag 2: Efter frukost åker vi till byn Grabova. Där vägen blir mindre, vandrar vi sista biten till byn. Efter att ha kommit fram till hotellet och gjort oss bekanta med miljön runt omkring, äter vi lunch. På eftermiddagen vandrar vi ca två timmar kring byn. Vi går förbi två kyrkor, vi passerar en gammal stenbro från år 1057, två gamla sågar och och ett gammalt mejeri. Middag på hotellet.

 Dag 3: Kl  9.30 vandrar vi till ”Fusha e Mocales” en vacker äng som förr i tiden var en damm och forstätter vidare med”Gryka e Kryqit”, ett högt stup där förr tiden hade rests ett stort kors. Båda platserna är viktiga minnes platser för byn. Vid 13.00 picknick-lunch som bärs av mullor. Efteråt vandrar vi tillbaks  längs med Valamara floden. Middag äter vi hos en familj på traditionellt albansk sätt.

 Dag 4: Tidigt på fömiddagen vandrar vi mot Valamarabergen med 2373 m höjd. Berget  är brant och ibland är stigarna riktigt små. Vi delas i i två grupper. Nivå 2 gruppen vandrar ända upp till toppen. När vi väl är framme njuter vi av den mäktiga vyn över hela Grabovatrakten. Medans nivå 1 gruppen tar ett långsammare tempo. Under den tiden av året är det fortfarande herdar som vallar sina får, vi träffar dem och har vi tur kan vi få smaka på färsk mjölk (om vi törs). På kvällen tar vi avskedsmiddag på hotellet.

 Dag 5: Efter frukost tar vi oss ner till Gramsh. Vi stannar hos en familj för att se hur man tillverkar det traditionella brännvinet ”raki”, känt i hela Ballkan. Familjen har en liten vinodling och producerar ”raki” för eget bruk. Vi provar raki och äter en lätt lunch på husets gård. Det är möjligt att få köpa drycken där. Sedan åker vi vidare till Durres som ligger vid det Adriatiska havet. Sommar gästerna har redan åkt och vi får en lång och mjuk sandstrand nästan för oss själva. När vi väl har kommit fram passar vi på att ta ett kvällsdopp i det ljuma havet.

 Dag 6: Förmiddagen är fri för sol och bad. På eftermiddagen tar vi en tur i Durres och gör en stadsguidning i den gamla anika staden. Vi besöker den gamla biblioteket, amfiteatern och de som vill kan besöka arkeologiska museét. Guiden kommer att ge förslag om en del restauranter där man kan äta middag.

 Dag 7: Förmiddagen är fri. På eftermiddagen tar vi en tur till huvustadaden Tirana, bara 2 mil där ifrån. Vi börjar promenera i stadens centrum och tar oss uppåt mot Tiranas universitet. Hela  Avenyn  är kantad av regeringsbyggnader i medelhavsstil. Sedan fortsätter vi mot Blloku, området där bara partieliten under diktaturtiden fick bo. Nu har området blivit gräddan av huvudstaden och många mycket fina butiker och uteserveringar vimlar därikring. Vi passar på att shopa, fika eller äta. Kl 22.00 tar bussen oss till hotellet.

 Dag 8: Förmiddagen är fri. Ca 13.00 blir det transfer till flygplatsen för hemfärd till Sverige.