Gästbok

 

 

 

Tack Anna och Kjelle för att ni har lockat oss till Albanien några dagar i slutet av september. Det var ett underbart shortsväder och kontinental atmosfär. Vi har varit i Durresi, Kruja, Lac, Berat, Tirana. Tack vare hjälp av vänliga människor, papper och penna samt teckenspråk kunde vi ta oss fram med taxi, privata bilar och lokala bussar. Nästan allt kunde betalas i Euro.            Värt att se:

Durres: amfiteater samt Flybar, restaurang Palmas (Durres Plage); Kruja: etnografiskt museum;  Lack: kloster; Tirana: kabinbanan; Berati: Onufri-museet i citadellet (UNESCO skyddat)

Albanien har en ljusnande framtid med sin rikedom av kulturskatter, subtropisk klimat, vänliga människor, god mat, hav och strand. Om ett par år åker vi säkert dit igen.

 

MVH/Margareta och Nina, september/oktober 2010  

 

 

Hej Ana,

 

Nu är vi hemma efter nio spännande dagar i Albanien, resan har varit toppen för oss.Vi har åkt buss runt om i mellersta Albanien, bl.a. Tirana, Berat, Kruje, Elbasan.Att ta sig fram med minibussarna var ett både billigt och fantastiskt enkelt sätt.Vi har på alla sätt blivit otroligt väl bemötta, kort sagt väldigt enkelt att varadär trots att det är svårt med språket, men med några få italienska, tyska ochotroligt nog finska ord så har det gått utmärkt.Hotellet är kanonfint med även där trevlig personal. Om jag förstod rätt så ska dudit om några veckor, i så fall så ska du hälsa till Azbi och dom andra och ge domriktigt mycket beröm.

Vi upptäckte ganska snart att växling från Euro till Lek på gatorna kändes helt säkert, så även det enkelt. Till slut efter mycket letande hittade vi också en restaurang som serverade tru vici, jag var för feg men mitt resesällskap åt det med glädje.

Vi har sagt att vi kommer åka tillbaka till Albanien igen om ett par år, vi har redan resor planerade för närmaste 2 åren men vi kommer tillbaka. Vi ska bl.a. förverkliga en gammal dröm genom att åka transsibiriska järnvägen.

MvH Mats och Anette

(Mats och Anette har redan bokat  sommaren 2008 tillsammans med en familj till)

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tycker det är spännande med länder som ännu inte ”tagits över av turisterna”, ville träffa människorna innan det blir för mycket påverkade av den ”västerländska” kulturen och kommersialismen. Pensionat som vi bodde på var bra och framför allt var ägarna mycket trevliga och tillmötesgående.MänniskornaHelt fantastiska människor i Albanien – varma. Öppna och spontanta

Vänliga hälsnignar,  Ulla Frittiof (hotell Grabova i byn Grabova där hon vandrade)
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vandring i Albanien

Vandring i Albanien var absolut "outstanding". Jag har sällan upplevt något så intressant
och fint som där och ändå har jag rest ganska mycket innan. Vi hade en kväll med fårslakt som jag aldrig kommer att glömma. Korta besök i byn, som saknar vatten men har Tv, var också en av höjdpunkterna. Todi och hans familj var generösa med mycket. Ett par kvällar satt jag och Mira, (hustrun) tillsammans med flera barn och de sjöng
albanska sånger för mig och jag svenska för dem. Bergsvandringarna var "rejäla" och jag tog ut mig ordentligt. Kan vara så att en del svenska turister kan tycka att detta är i häftigaste laget. Sågverket, sannolikt inte uppdaterat sedan 1700-talet var intressant. Ost-tillverkningen likaså. Maten på hotellet var
jättebra, riklig och god. Ovant dock att äta mycket mat så sent på kvällen som kl 21.00.
 Sammanlagt var det en mycket
intressant resa. Jag återkommer gärna till landet.
Vänliga hälsningar från Marianne Nilsson

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Det var helt klart en upplevelse och komma till Albanien. Där finns ju en hel del och göra med t ex vägar och annat. Trafikkulturen var lite speciell, efter ett tag fick man göra som andra, bara gå rakt ut i gatan.  Hotell Adriatic var mycket bra, de uppgraderade till och med rummet, så sista veckan fick jag en liten svit med utsikt över havet. Vi hade lite otur med vädret första veckan men sen blev det bättre. Sista dagarna satt jag på stranden och solade,  Var i Durres nästan hela tiden plus ett par kvällar i Tirana. Hade det gått att boka om flygbiljetterna hade jag stannat några dagar till och rest runt lite, det finns säkert många fina platser och besöka. Var i alla fall och tittade på amfiteatern i Durres.

 Med vänlig hälsning, Bengt Engdahl        

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej . 

Albanienresan var intressant ock annorlunda , folket mycket vänliga , vägarna som vi hade förväntat oss, trafiken värre än vi hade förväntat oss!! En hyrbil ger ändå så mycket mer i intryck ock upplevelser ,dock ganska dyra bilhyror. Hotellet i Durres helt ok bra läge fina stränder, gjorde även utflykter till Elbasan ock Kruje därifrån .
Vlora tyckte vi var mycket vackert särskilt strax söder om bukten  , som att åka rakt in i ett vykort.  Hotellet helt ok, vi hade gärna stannat längre i Vlora.  Tirana var en trevlig stad att vandra runt i ( köra bil där var inte lätt)  hotellet helt ok bra läge nära centrum.På sikt om man vill konkurrera med turism till ex Bulgarien eller Rumänien får inte priserna bli högre än de är, trodde det skulle vara ännu billigare med tanke på vad folk tjänar i Albanien , samt att resorna måste ske med "charter". Några helhetsintryck...mycket snabbmat...vänligt folk...hemsk trafik...väldigt många lyxbilar i Tirana...bra stränder....lagom varmt....Albanen gillar att röka mycket...Malev bra flygbolag...många hotell halvbyggda vi kan

tänka oss att åka dit igen  MvhTony o Lena. (Hotell Vila Kla-Xhu, Durres)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hejsan!

 

Vi hade en underbar resa även om det var varmt, så var det inga problem eftersom luftfuktigheten inte var så hög. Jag hade varit I 3 veckor I sydamerika med mitt jobb några veckor tidigare och där var det lika varmt, men mycket fuktigare och då är det jobbigare tycker jag.
Hotellet var otroligt fint, maten var god, människorna var vänliga och allting var otroligt billigt. Det enda negativa som jag kan se är att de inte pratade så bra engelska och att alla menyer var på albanska, så ibland hade vi lite problem med att kommunicera. Det verkar som att italienska är en språk de pratar bättre än engelska, så det är kanske en sak som kan vara bra att tänka på, för om vi hade vetat det, så hade vi förmodligen försökt få fram mer information om aktiviteter via internet innan vi åkte. I och för sig, så upptäckte vi att de var duktigare på engelska I Tirana än I Durres, så hade man stannat längre, så hade man kunnat åka till Tirana för att boka aktiviteter istället.Nu tillbringade vi den mesta tiden vid poolen och på stranden, men det var toppenskönt att ta det lugnt efter en hektisk vår, så det var inga  problem.

 Med vänlig hälsning/best regards:

Ulrika Björklund (Mak Albania Hotel, Durres)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej Ana,

 

Generellt så är vi mycket nöjda med resan till Albanien och rekommenderar gärna vänner och andra som frågar oss att åka dit.
Det som var mest påfallande var att människor var så vänliga. Jag är mycket resvana och har varit lite överallt i världen såsom Japan, Kina, Uruguay, Argentina, Island, Tanzania....och Italien. Jämför man med Italien som ligger nära så är det mils avtstånd på vänlighet och genuint intresse från albaner gentemot turister. Albaner var aldrig påträngande utan hjälpsamma, nyfikna och stolta. Och jag som har rötter i Firenze tycker en sådan jämförelse är adekvat.
Hotellet var 3 stjärnigt(H otell Tafaj i Tirna) och det tycker jag nog är en adekvatklassificering. Det rådde en familjär stämning där man genast var igenkänd. Personalen var trevlig om än lite långsam. Frukosten kunde ta lång tid att få och det rådde en del missförstånd vem som hade beställt vad.Men det gjorde ingenting då jag tror att missförstånden berodde på att vi inte hade gemensamt språk (just servitören pratade inte italienska eller engelska).

Vi tog också bussen till Durres. Vi gav för mycket pengar till bussvärdinnan utan att fatta det. Bussvärdinnan tog inte tillfället i akt för att lura oss utan gav oss genast växel tillbaka (motsvarande 2 kronor var och vi var 4 personer). En eloge till en sådan inställning till turister!
Trots att Albanien inte tillhör EU var flygplatstransfern mycket väl smidigt genomförd. Har varit i länder såsom Kaliningrad (enklav som tillhör Ryssland) där det tagit timmar att komma igenom pass-och tullkontroll. I Tirana gick det lika snabbt som när man åker från Sverige till Norge.

Som utvecklingspotential ser jag att Albanien behöver arbeta med att hitta attraktioner för turister. 1-2 dagar i Tirana är ganska tillräckligt. Efter det känner man att man sett och gjort det mesta i huvudstaden. Sammantaget är vi mycket nöjda med resan. Albanien är helt säkert (i alla fall Tirana och Durres) och jag brukar säga att det kändes så säkert att jag skulle kunnat åka med mina 2 små barn dit. Jo, jag vill också lyfta fram en restaurang som heter Oda där ägeren behandlade oss som kungar. Han kom in med rätt efter rätt och vi åt så mycket vi kunde och fick ändå lämna kvar mat på bordet. Allt var mycket gott och när notan kom kändes det som att han glömt att ta betalt alla rätter. Fantastiskt!

 

Hälsningar, Alessio